donderdag 12 januari 2012

Organiminderen en produminderen

Het Nieuwe Inkopen richt zich op een economie waarin tijd waardevoller is dan geld. Dat betekent dat kwaliteit belangrijker gevonden wordt dan geld. Als men eenmaal beslist heeft om ergens tijd aan te besteden, bijvoorbeeld sauna, vakantie, restaurant, dan wil men die tijd ook goed besteed zien. Dat mag dus wat meer kosten. Daarom zal in de gunningscriteria de verhouding tussen prijs/kwaliteit meer richting 10/90 gaan.

In de nieuwe tijd-economie probeert De Nieuwe Inkoper in eerste instantie te overtuigen dat men bepaalde dingen gewoon NIET hoeft te doen: consuminderen, niets doen. Ga niet naar de sauna, op vakantie, uit dineren. Ga in plaats daarvan gewoon stilzitten en nietsdoen. Probeer je te vervelen, en accepteer dit gevoel.

In termen van organisaties betekent dit: organiminderen (minder organiseren) en produminderen (minder produceren). Wat moet u zich daar bij voorstellen?

Organiminderen kan bij voorbeeld betekenen dat men 15 minuten vergadert en daarbij dezelfde resultaten heeft als 90 minuten vergaderen. De gewonnen 75 minuten worden besteed aan niets doen: bij voorbeeld kletsen met collega's over vakantie, filosofie; samen tafeltennissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten