zaterdag 9 oktober 2010

Hoe duurzaam kan melk zijn?

Er lijkt een duurzame wind door agrarisch Nederland te waaien. Allerlei sectoren van de agro-industrie buitelen over elkaar heen om aan te tonen hoe milieu-, mens- en diervriendelijk hun producten zijn. We kunnen zonder schuldgevoel ons eitje pellen. De kippen hebben het beter dan ooit in hun ruime schuren met vrije uitloop naar buiten. Onze nationale gezondheidsdrank melk wordt geproduceerd door koeien in ruime stallen en volgens de reclames kunnen vrolijke koeien naar hartelust dollen in de wei. Varkenscarbonaadjes hebben nog nooit zo heerlijk gesmaakt sinds varkens ook speelgoed in hun stallen hebben. En al die mest? Geen probleem. Die wordt omgezet in biogas en levert dus energie op. Een compleet succesverhaal.


Helaas, we worden allemaal op het verkeerde been gezet. Hierbij zijn de inzichten van Het Nieuwe Inkopen weer nodig. Hebben we dierlijke producten eigenlijk wel nodig om gezond te kunnen blijven? Het korte antwoord is: nee. We kunnen volstrekt gezond blijven door vegetarisch te gaan leven. Sterker nog, een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet is gezonder dan een gemengd dieet.
Hoe goed de landbouw ook zijn best doet: dierlijke producten zullen altijd een grotere aanslag op het milieu doen dan plantaardige producten. Hoe ziet de weg naar een vegetarische maatschappij er uit? Geen idee, maar de weg zal aangelegd moeten worden door consumenten die zelf het besluit nemen: ik word vegetariƫr. Dit zal zo'n vaart wel niet lopen en daarom zal de agro-industrie ook voldoende tijd hebben om zich hierop in te stellen. Als we over 200 jaar zo ver zijn ben ik tevreden, maar voor mij mag het vandaag al beginnen.


Overname van deze tekst is toegestaan met volledige bronvermelding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten